USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sosyal Medya Hastalıkları

10-04-2019
Günümüzde Sosyal medya her yönüyle ele alınması gereken çok önemli bir konudur. Ben olayın sağlık ve psikolojik yönünden biraz bahsedeceğim fakat şunu da belirtmek gerekiyor sosyal medyayı , el değmemiş ve işlenmemiş bir alan olarak görüyorum çünkü toplumsal olarak biz daha televizyon denilen olguyu hayatımızda olması gereken yere tam oturtamadan hızlıca internet ve onunla ilintili sanal alem denilen sosyal ağlarla karşılaştık. Bu durum Avrupa´da daha basamaklı ve daha bilinçli bi şekilde toplumdaki yerini aldı diyebilirim. 

 Olması gereken ihtiyaç dahilinde teknolojiyi en iyi şekilde kullanıp faydalanmak ve daha ileri bir seviyeye taşımak için bu sosyal medya dediğimiz durumun dünya çapında kurucularından olmaktır. İşin hem ticari hem teknolojik öncüsü olmak gerekir fakat bunu kurumlar ve ticari şirketler yapacak tabiki .

İşin sağlıkla ilgili boyutu ise giderek vahim bi hal alıyor. Her geçen gün sosyal medya bağımlılığı olan hasta sayısı artıyor. Bu hastaların bir kısmı öyle ağır durumdalar ki kliniklerde yatırılıp tedavi edilmesi gereken bir grup olarak karşımıza çıkıyor. Gençlerimizin bir kısmı gerçek hayatta başarılı olamadıkları ya da istediği hayatı yaşayamadığı için sosyal medyada sanal bir dünyada yaşamaktadırlar.

Bazı nörolojik hastalıklar örneğin epilepsi gibi sara hastalıkları ;uykusuzluk, çok televizyon izleme ve sık android telefon ekranlarına bakarak zaman geçirmeyle tetiklenmektedir. Kimi göz hastalıkları da aynı durumdan kaynaklanmaktadır. Baş ağrıları , boyun ve kas ağrıları giderek artıyor ve bunların çoğunun temelinde öne doğru eğilip saatlerce ekrana bakmaktan kaynaklanmaktadır. 

Medyadaki bazı paylaşımlar ayrı bir makale konusu olabilir ama kısaca şunu söylemek istiyorum, yoğunbakımda yatan ölmek üzere olan bir yaşlının fotoğrafını paylaşmak , mezarlıkta dua ediyorum diye fotoğraf paylaşmak , hatta hastanede yatağında vefat etmiş dedesiyle selfi çekmek bile paylaşılır olmuşsa bu durumda insanların yaptıklarına ne demeli bilemiyorum.

Bu tarz hastalıkları ilerde daha fazla göreceğimiz muhtemeldir ancak bunların önüne geçilmesi ve gereken tedbirlerin alınması için maalesef yeterli çalışma ve bilinçlendirme yapıldığını göremiyorum. 

Hem resmi kurumlar hem de sivil toplum kuruluşlarının bu konuda daha fazla insiyatif alarak işin sağlık boyutuyla ilgilenmesi gerekir aksi halde geç kalmış olacağız ve ilerde Sosyal Medya Hastalıkları polikliniklerini Hastanelerde kurmak zorunda kalacağız.