USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

1 Mayıs İşçi Bayramı

01-05-2021

İlk kez 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenlemesi ile ortaya çıkan 1 Mayıs, Osmanlı döneminde farklı şekillerde kutlansa da; Türkiye’de1923 yılında resmi bayram olarak kutlanmaya başlanmış.

      ilk adımı 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanan 1 Mayıs  protestoları tarihte, ABD'nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886'dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadelenin, 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edilmesine kadar uzanan bir serüveni var!

     Farklı ülkelerde farklı şekillerde kutlanan “ 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçileri Bayramı”, ülkemizde çoğu kez baskı, zorlama ve sınırlamalar altında kutlanmıştır.

     Hele Kanlı 1 Mayıs veya 1 Mayıs Katliamı, 1 Mayıs 1977 günü Taksim Meydanı'nda kutlanan İşçi Bayramı'nda 34 kişinin hayatını kaybetmesi ve 136 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan ve akıllara durgunluk veren, en unutulmaz, en acımasız ve en buruk kutlama olarak tarihteki yerini almış.

     12 Eylül Darbesinin ardından resmi  bayram olmaktan çıkarılan 1 Mayıs  İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüze kadar kutlanmaya devam etse de, hep baskı ile yasak bir çerçeve ya da belli bir yörüngeye oturtulmuş olarak kutlanıyor.

     Farklı ideolojik çevrelerin, kaos yaratmak isteyenlerin, hatta darbe zemini yaratmak isteyen zihniyetlerin fütursuzca  emellerine alet etmeye çalıştığı 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamalarında en fazla zararı gören yine işçi ve emekçiler olmuştur.

       Kardeşlik duygularının, dostluk bileşenlerinin yoğun yaşandığı, demokratik düzen ve özgürlüklerin herkesi eşit şekilde kucakladığı,  “1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı”nın  kutlandığı bir ülkemiz ve dünyamız olsun.

      1 Mayıs’ı “ Dünya İşçi ve Emekçileri Bayramı” olarak görenlerin ve bu duyguya sahip olanların bayramlarını kutluyorum.

      

 

Reklamı Geç