USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

24 Temmuz Basın Dayanışma Günü

23-07-2018

             Bu gün 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü..

             Bu gün onlarca gazeteci, yazar ve düşünür, yaptıkları haberlerden, yazdıkları yazıdan ve düşüncelerinden dolayı ceza evlerinde.

              Doğrusunu söylemek gerekirse, 24 Temmuz Basın Dayanışma gününü kutlamak içimden gelmiyor. Diz boyu sorunlar, maddi ve manevi sıkıntılar.

              Her şeye rağmen umudumuzu kaybetmedik. Yeni dayanışma günlerine huzur kapıları açılabilir. Nasıl mı ?;

            Mevcut Basın Yasasının günümüz ihtiyaçlarına yetersiz kaldığı, basın yasasında yeni  düzenlemeler getirilmesi gerektiğini her kesimden duymakla birlikte, basın çalışanları arasında daha yüksek bir sesle dile getirilmeye başlandı.

           Basında tekelleşme, düşünce özgürlüğünün kısıtlanması, düşüncelerinden ve yazdıklarından dolayı gazetecilerin cezalandırılması, kalkınmakta ve gelişmekte olan ülkemizin itibarına leke düşürdüğünü düşünüyorum.

       Ülkemizde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş ile birlikte, diğer alanlarda  olduğu gibi basın sektöründe de yeni düzenlemeler getirilmesi beklentisi içindeyiz.

        Beklentilerimiz, düşünce özgürlüğünün yasal sınırlar içinde evrensel boyutta olması, gazetecilerin, yaptıkları haberden, yazdıkları yazıdan, düşüncelerinden dolayı tutuklanmamasıdır.

        Mesleki açıdan baktığımızda, tüm odalarda meslek etik ilkeleri doğrultusunda bir yapılanma görülürken, basın sektöründe bu konuda düşünüldüğünden daha çok boşluk  bulunmaktadır. Gazetecilik meslek yasası bir an önce çıkarılmalı, kimlerin gazetecilik yapabileceği açıklığa kavuşturulmalıdır.

     Son dönemlerde, farklı meslek gruplarından gazeteciliğe özenen, internet sitesi kuran herkes ?Gazeteciyim? diyebilmekte, bu durum yıllarını bu mesleğe vermiş her basın mensubunu ciddi anlamda rahatsız etmektedir.        

     Günümüzde;  bürokratların, hukukçuların ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda, Gazetecilik Meslek Yasası´nın ülkemize kazandırılmalıdır.

        Bu düşünce ve duygularla, 24 Temmuz dayanışma gününün basın çalışanlarına yenilikçi bir anlayış, meslek ilkelerinin belirleyici ve yol gösterici  bir gün olmasını diliyorum.

        24 Temmuz´un meslektaşlarımıza huzur, sağlık ve evrensel ölçülerde özgürlük getirmesini diliyorum.

        

Reklamı Geç