USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DOKTORLARI ŞİKAYET HATTI KAPANMASIN

01-08-2018

Son zamanlarda artan sağlık çalışanlarına şiddetin artması ile birlikte, doktorları ve sağlık çalışanlarını şikâyet hattı kapansın diye istekte bulunuldu.

  Şiddet sadece sağlık çalışanları için değil, hiçbir insan, hatta hiçbir varlık için kabul edilebilir bir şey değildir. Şiddetin önüne geçilmesi için her türlü yöntem ve eğitim denenmelidir, zaten buraya kadar bir sıkıntı yok. Sıkıntı; Şiddete uğrayan sağlık personelleri öne sürülerek, hastaların en doğal hakkı olan şikâyet hattının kapatılmasını isteme hususunda başlıyor.

  Ciddi manada hem insanlığında hem mesleğinde başarılı ve iyi niyetli sağlık personellerini tenzih ederek söylemeliyim ki insanlarımız (özellikle; URFA, MARDİN, KIZILTEPE)  hastanelerde hem maddi, hem de manevi anlamda şiddete uğramaktadır. Özellikle de maddi anlamda gücü yetmeyen ya da haklarının farkında olamayacak kadar bilgisiz olan kesim ezilip aşağılanmaktadır.

    Sorulara cevap vermeyip başından savan doktor,  tıbbi sekreter ve bilgi işlemciler. Hastalara hakaret eden hatta işi dayağa kadar götüren Ebe ve hemşireler o kadar çoğunlukta ki, hasta düşünce hastaneye gitmekten korkacak hale geldik. Duyduklarımız, gördüklerimiz ve birebir yaşadıklarımız olmasa belki inanmazdık. Ama hem en yakınlarımız tarafından çokça duyuyor, hem de her hastaneye gittiğimizde görüyor ve yaşıyoruz.

   Buradan gerçek manada iyi olan ve şikâyet hattından rahatsız olup kapanmasını isteyen sağlık çalışanlarına sesleniyorum. Eşinizin doğum masasında dövüldüğünü düşünün, parmak bas denilen kadın; ?Ben okuryazarım imza atayım.? Dediğinde; ?Geri zekâlı parmak bassana şuraya.? Diyerek azarladıklarını düşün. Ameliyata alacağı hastaya ne gibi bir işlem uygulayacağını söylemediği için, korkusundan ameliyat masasından kalkıp, hacetini gideremeden evine giden bir insan düşün. ?Muayene sırasında kimsenin beni görmesini istemiyorum kapıyı örter misiniz?? diyen hastaya;?Beğenmiyorsan özele git!? denildiğini düşün. Preeklampsi teşhisini koyduktan sonra hastalığın ehemmiyetini anlatmadan, evine gönderilen hastanın ihmal yüzünden exlampsi olduğunu düşün.

  Şimdi diyeceksiniz ki bu kadar da olmaz! Ama biliyor musunuz, bundan çok çok daha fazlası var! 

184 şikâyet hattı kapatılmasın. Hasta hakları zaten belli. Hasta, haklarının dışında bir durum ile ilgili şikâyette bulunursa soruşturma açılmasın. 184 personeli bu konuda bilinçlendirilsin. Haksız şikâyet ve soruşturmalardan bıktık demişsiniz. Hasta hakları ihlal edilmezse soruşturma da açılmaz. Bu da böyle bilinsin.

  Ayrıca topluma(Halka), hasta haklarıyla ilgili eğitimler ve seminerler verilsin. Başımıza ne geliyorsa bilgisizliğimizden, kendimizi hukuki yollarla savunmayı bilmediğimizden geliyor.

Şiddetsiz bir ülkeye kavuşmak ümidiyle?