USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünya Kadınlar Günü

07-03-2019

8 Mart 1857 tarihinde ABD in New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.

         Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine on binleri aşkın kişi katıldı.

         26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka  Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı´nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden  Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın  Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

        8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin.

         İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskova´da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti.  Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Türkiye´de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. 1984 ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

                 Her ne kadar hala ülkemizde yüzü, gözü, yüreği yara içinde kadınlar varsa da hala erkeklerin malı da olsa!. Babası, erkek, kardeşi ,kocası ve hatta oğlundan sonra birey olabilse de!...Sokaklarda tek başına yürüdüğünde, geç saatlerde evine döndüğünde tecavüz edilse ve hatta parçalanıp yakılsa da!.. Boşanma hakkını kullandığında kocası tarafından sokak ortasında öldürülse de!.

             Çocuk yaşta ya evlendirilse ya da baba evinin küçük annesi ilan edilse de!. Çalıştığı iş yerinde patronun mezesi olup 17. katlardan atılıp öldürülse de!.. Türkiye de Dünya Kadınlar Günü kutlanıyor.. Ve bütün emekçi kadınları simgeleyen karanfil ile gönülleri alınıyor...Kadınların birey olduğu, insan yerine konduğu, erkekler için yaratılmadığının farkına varıldığı, namusun sadece kadın demek olmadığını idrak eden bir Ülke olmamız dileğiyle.

Dünya kadınlar gününüz kutlu olsun!..