USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Eyvah Makam Gitti!

09-05-2023

Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sisteminde, üst kademe kamu yöneticileri atamasını merak eden var mı?

Yani Cumhurbaşkanı değiştiği an ne olacak?

Üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve Kuruluşlarında atama usullerine dair

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 3. Maddesi açık ve nettir

Cumhurbaşkanı değiştiği anda 1 sayılı cetvelde yer alan kamu görevlilerinin görevleri de sona eriyor.

Resmi Gazete yayımlanan  "Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) sayılı cetvelde yer alanların görev süresi, atandıkları tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanının görev süresini geçemez. Cumhurbaşkanının görevi sona erdiğinde, bunların görevi de sona erer. Ancak bunlar, yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam eder. Görev süreleri sona erenler, yeniden atanabilir. Bunlar, görev süreleri sona ermeden de Cumhurbaşkanınca görevden alınabilir."

Peki 1 sayılı cetvelde kimler yer alıyor?

Diyanet İşleri Başkanı, Milli İstihbarat Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Devlet Denetleme Kurulu Üyeleri, Savunma Sanayii Başkanı, Bakan Yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Ofis  Başkanları, Cumhurbaşkanlığına bağlı Kurum ve Kurul Başkanları, TRT Genel Müdürü, Merkez Bankası Başkanı, Özelleştirme Dairesi Başkanı, Sayıştay Başsavcısı, Valiler, Büyük Elçiler, Rektörler, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanları, Gelir İdaresi Başkanı, Genel Müdürler, Toplu Konut İdaresi Başkanı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı olmak üzere 1 sıra cetvelde yer alan kamu görevlilerinin görevleri sona erecek. Resmi gazetede yer alan cetveli tamamını merak edenler için (https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=19&MevzuatNo=3&MevzuatTertip=5) linkinden  bakabilir.

 Bazı illerde valilerin ve üst düzey kamu görevlilerinin mevcut iktidarı neden savundukları ve desteklediklerinin altında yatan neden bu olabilir mi?

Devletin, Valileri, Devletin üst düzey bürokrat ve teknokratları; halkın, milletin, vatandaşın hizmetin değil de, iktidarın, hükümetin güdümünde olursa sistem zarar görür.

Kamu üst düzey görevlileri kanundan yana olacaklarına, iktidardan yana olursa demokrasi zedelenir. Haksızlıklar, sıkıntılar sorunlar ortaya çıkar.

 Aklıma takılan soru mu?

Mevcut Cumhurbaşkanı seçimi kaybederse,

Kamu görevlilerinin durumu  ne olacak?

Eyvah makam gitti diyeceklerin sayısı hayli fazla!

Devlet baba anlayışına, devletin temsilcileri sadık kalmalı.

Başka türlü güven  sağlanmaz!