USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gazeteciler ve Basın Bayramı Ya da Dayanışma Günü

23-07-2021

      Gazetecilik tarihinde önemli bir yeri olan “24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı” Ya da Dayanışma Günü, her yıl Türkiye’de kutlanıyor.

    Türkiye’de,  basında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli ve anlamlı bir gündür Gazeteciler için.

    Osmanlı İmparatorluğu döneminde, gazeteler görevli memurlar tarafından denetimden geçtikten sonra  yayınlanıyor, uygun görülmeyen haberler gazeteden çıkarılıyor, gazete yeniden basılıyordu.

      10 Mayıs 1876 yılında uygulanmaya başlanan sansür,24 Temmuz 1908 tarihinde  ikinci meşrutiyetin ilanı ile birlikte, uygulamaya son verilmiş. Daha sonraki yıllarda “Sansürün Kaldırılması” olarak gündemde yerini korumuştur. 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bir basın günü oluşturma arayışına en uygun tarih “Sansürün” son bulduğu “24 Temmuz “ tarihini  benimsemiştir.

   Verilen onurlu mücadelenin sonucu olarak biz gazetecilere armağan edilen “24 Temmuz Basın Dayanışma Günü ya da Bayramı’nı”, 113 yıl sonra neredeyse kaybetme noktasına geldik.

   Siyaset-Mafya- Medya üçgeninde çirkinleşen ve kirlenen gazetecilik mesleğine yürekten sahiplenen meslektaşlarımızın sayısı giderek azalmakta, direnenler, kalemini satmayanlar, kırmayanlar; ya cezalandırıyor ya da susturulmaya çalışılıyor. Yandaş medya sevdalıları, televizyon ekranlarında her şeyi bilen şaklaban, çığırtkan çok rakamlı maaş alan silahşorların gazetecilik mesleğine verdikleri zarar, gazetecilere güvenin siyasetçilerle aynı seviyeye gelmesine neden olmuştur.

    Oysa ki gazetecilik mesleği sorgulayan, halk adına, vatandaş adına araştıran soruşturan, bildiğini ve bulduğunu halkla paylaşmayı gerektiren, belgelere dayalı, doğruları yansıtan, milli menfaatleri gözetleyen yönetim erk ve kuvvetleri arasında yer alır.

    Bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 4. Kuvvet olarak uzun yıllar yerini koruyan Basın, zaman içinde  kuvvet olmaktan uzaklaştırılmış, derinlerin  kumpas ve kurşunlarına hedef olmaktan kurtulamamıştır.

     Yüzlerce gazetecinin tutuklu olduğu, bir o kadarının baskı gördüğü, şiddet gördüğü ülkemizde, “ Basın Bayramı”ndan ne kadar söz edilebilir, doğrusu tartışma konusudur?

    Gazetecilerin, düşüncelerini özgürce yazabildikleri, düşüncelerinden dolayı tutuklanmadıkları, cezalandırılmadıkları  24 Temmuz’lara kavuşmayı sabırsızlıkla bekliyor, demokrasinin her alanda, herkesi eşit kucakladığı bir gelecek umuduyla, meslektaşlarımın, Dayanışma Günü ve Bayramını kutluyorum.

Reklamı Geç