USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gazetecilerin Yerel Sorunları

07-07-2015

 

            Mardin´de görev yapan gazeteci arkadaşlarımızın,görevlerini yaparken karşılaştıkları sorunları yerel yöneticilere aktardığımızda, sözlü olarak sorunların giderilmesi yönünde talimat veriyorlar. Ancak talimatların askıda kaldığına, astların üstlerden gelen sözlü talimatları dinlemediklerine tanık oluyoruz.

              Bir süre önce Yeşilli Kiraz Festivali etkinliklerine katılırken 4 gazeteci arkadaşım ile trafik ve park sorunu yaşamıştık. Daha sonra devreye giren İlçe Emniyet Müdürü sayesinde memur beyin ifadesi ile bin lira para cezası kesiminden kurtulmuştuk.

               Dün gazeteci arkadaşlarımızın değindiği park sorununa gelince!

               Belediye ile görüşmelerimiz oldu. Yetkililer bu konuda duyarlı.Belediyeye ait otopark ve park yerlerinden basın mensuplarının araçlarının ücretsiz park etmesi ile belediye ve halk otobüslerinden gazeteci kimliği ibraz edenlerin ücretsiz yararlanması yönündeki taleplerimiz uygun karşılanmış,gerekli şifai talimatlar verilmişti.

             Ancak park görevlileri, belediyeye ait ve halk otobüs sürücüleri bu talimatları uymamakta ısrarlı.

             Park görevlileri ve  halk otobüsü sürücüleri belediye başkanın ve basın mensuplarının bir anlamda yasal hakları olan  uygulamaları kabul etmiyor, dinlemiyor..

             Başka illere gittiğimizde Havaalanlarında ve belediyeye ait parklardan basın kartımızı göstererek ücretsiz yararlanıyoruz.

             Başka İllerde basın kartımızı ibraz ederek, halk otobüslerine,deniz otobüslerine, tramvay, raylı sistem araçlarına ücretsiz binebiliyoruz.

            Ama Mardin´e gelince bunlardan yaralanırken sıkıntılar,tartışmalar yaşıyoruz.

           Arkadaşlarımızın haberleştirdikleri Valilik araç  parkından yararlanmama haberi üzerine Vali yardımcısı Bahattin Çelik bizi arayıp, otomatik girişli valilik araç parkından yararlanmak isteyen gazetecilerin valilikten kumanda alabileceğini, valiliğin yan tarafındaki otoparktan yararlanabileceğini söyledi. Duyarlılıklarına teşekkür ediyorum.

          Mardin Büyükşehir Belediyesi veya Artuklu Belediyesinin araç parkı konusundaki duyarlılıklarından şüphemiz yok. Belediye yetkililerinin, otopark görevlilerine yazılı olarak, halk otobüslerine de kimlerin ücretsiz yararlanacağını otobüslerin içerisine  (Diğer illerde olduğu gibi ücretsiz yararlanacak kişilerin listesinin plastik bir levha halinde) asılmasının sağlanması ile sorun çözülecektir,diye düşünüyorum.

               Basın Kartının taşıyıcılarına  sağladığı yasal uygulamaları hatırlatmakta yarar görüyorum

              Devlet ve belediyelerin, özel idare ve köylerin veya bunlara bağlı kuruluşların şehir içinde veya dışında işlettikleri tarifeli taşıtlardan indirimli veya ücretsiz olarak faydalanmak, kamuya ait müze, galeri, sergi, stadyum ve hipodromlar ile benzeri yerlere ücretsiz girmek, kanunen gizli olmayan veya idarece gizli yapılmasına gerek görülmeyen toplantı yerlerine serbestçe girebilmek, resmi törenlere görev yapmayı kolaylaştıracak bir konumda katılabilmek, kartın ibraz edilmesi şartıyla, posta işletmelerinde bulunan telgraf, faks, telefon, teleks ve benzeri araçlardan öncelikli olarak yararlanmak ve her türlü matbuatı indirimli ücretle göndermek, Emniyet Genel Müdürlüğü´nce düzenlenmiş basın trafik kartını ibraz etmek şartıyla devlet törenlerinde, milli veya milletlerarası müsabakalarda, basın toplantılarında, Türk ve yabancı devlet büyüklerinin resmi ziyaret, gezi ve incelemelerinde ve benzeri diğer durumlarda trafik görevlilerinin vereceği işaret ve talimatlar doğrultusunda park etme, durma, duraklama ve geçiş üstünlüğü gibi kolaylıklardan faydalanmak, ilgili mevzuat gereğince silah ruhsatı alma hususundaki kolaylıktan yararlanmak, 5510 sayılı Kanun uyarınca fiili hizmet süresi zammından yararlanmak, yaygın ve yerel medyada çalışan basın mensuplarının görevlerini etkin bir şekilde yürütebilmeleri amacıyla 2011 yılından bu yana sürdürülen hizmet damgalı pasaport uygulamasından yararlanmak.

                 Mardin Büyükşehir ve Artuklu Belediyelerinden konuya eğilmelerini bekliyoruz