USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÖ N Ü L L Ü L Ü K

05-12-2019

Önceki yazılarıma gösterdiğiniz ilgi ve "gönüllü okuma" yaklaşımı için çok teşekkür ederim. Yaklaşık yirmi yılını sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük esasına dayalı faaliyetlere adamış biri olarak gönüllülük esaslı çalışmalara katılım sağlayan gönüllülerin bu yolda çektikleri zorlukları ve edinimleri , yaşadıkları unutulmaz ve tatlı anıları kaleme almak uzun süredir aklımda Dünya Gönüllüler Günü vesile oldu.

Gönüllülük , bir çıkar gözetmeden, bir rütbe beklemeden, bir unvan istemeden kendini bir amaca adamak ve aslında her insanın içinde olan bir içgüdüsel çekirdektir. Toplum yararına çalışmalar yapmak , kamu çıkarı gözeterek adım atmak...

Çinli üstat şakirdine demiş ki: ?İçinde hem iyi yan var hem de kötü yan´.

Şakirt sormuş: ?Hangisi büyür acaba ustam?´

Üstat yanıtlamış: ?Sen hangisini beslersen o büyür.´

Bizim de içimizde ?gönüllü özveri´ çekirdeği de var, ?benim çıkarım ne?´ çekirdeği de var.

Kapitalist öğreti ?benim çıkarım´ı besleyip duruyor ama içimizdeki insan yanı da buna direniyor.

Gönül vermek apayrı bir duygu :Doğaya , çevreye ,şehrine ,hayvana, sevdiğine ,işine , yemeğe, sanata  , eğitime , çocuk ve hak temelli çalışmalara ve daha birçok şeye...İnsanların günümüzde çıkar temelli yaklaşım mantığı , çoğu bireyin karşılık almadan bir şeyi yapmama yaklaşımları hayatımızı dar ediyor ve biz bunun farkında bile değiliz. Yoğurdum ekşi demeyen her birey kendi kendini yok etmenin yanında diğer bireyleri de yok etmenin kavgası içerisindedir. Ne yazık ki ve teessürle belirtmek isterim ki o birey zerre misal bunun farkında değil!

Her birimizin farklı meşguliyetleri , yaşam kavgası ,sağlık sorunları ,iş programları ,toplantı ve özel işleri sebebiyle: "Zamanım yok!" diyerek işin kolayına kaçıp yaklaşmadığı gönüllülük esaslı çalışmalar aslına bakarsanız hepimizin  yararına olan bir çalışma silsilesidir. Yahu bana ne sokak hayvanlarına yapılan olumsuz yaklaşımlardan , bana ne çocuk istismarından, bana ne hasta haklarından , sanat sergileri ve kamu spotlarından, kadına yönelik şiddetle ilgili panel varmış gidip ne yapacağım , zaten aynı şeyler söyleniyor ama sonuç yok , boş işler bunlar , Sivil Toplum Kuruluşlarına gönüllü olursam memuriyetim yanar , güvenlik soruşturmama olumsuz kayıtlar yazılır diye diye , bana ne diye diye adım atmadığımız özel temalı hak temelli çalışmalar sayesinde o sorun silsilesinin ortadan zamanla kalktığını görüyoruz.

AFAD -AKUT gönüllüsü olmanın kıymetini 99 depreminde , Kızılay gönüllüsü olmanın değerini dara düştüğümüzde , kan ihtiyacımız olduğunda bize gönüllerini açan değerli gönüllülerden görmedik mi? Eğitim Gönüllüsü olmanın lezzetini bir çocuğun gözlerindeki parıltı ve yüzündeki tebessümle , en içten şekilde teşekkürü ile hissetmedik mi ? TEMA gönüllüsü olmanın önemini küresel ısınma ve iklim değişikliği kapımıza dayandığında anlamaya başladık. Oysa sevdiklerinizle birlikte bir fidanın dikimi için ayırdığınız süre maksimum 1 saat olacaktır. Yaz aylarında bir ibrik su dökmeniz maksimum 1 dakikanızı alır. Ancak gönüllü yapılan o faaliyet geleceğinize yaptığınız en değerli yatırım olacaktır. Dezavantajlı bölgelerde yaşayan dezavantajlı bireylere gönüllü olarak destekte bulunmak ne kadar samimi bir duygudur .Sanat sergilerini ziyaret ederek o emekçilerin duygularını manevi olarak desteklemek hiç de zor olmasa gerek! Sadece bir kere  denerseniz emin olun vazgeçmeden devam etmek için var gücünüzle sizler de emek vereceksiniz.

      Gönüllülük aslında öz kültürümüzde , dinler terminolojisinde her alanda mevcut ancak bizler bunu ya görmek istemiyoruz ya da menfaatimiz ağır basıyor ve yaklaşmak istemiyoruz. Dİni açıdan gönüllülük ile ilgili ayet , hadis ve açıklamaları okuyup bu alanda da bilgi edinebilmek için, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr.  Remziye Ege´nin Ulusal ve Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan "Gönüllülük ve Din" makalesine göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Birleşmiş Milletlerin 2018 aralık ayı gönüllülük raporunda Türkiye´de yüz kişiden 4´ünün gönüllülük yaptığı ve Türkiye´nin 145 ülkenin yer aldığı endeksin 137. sırasında yer alması gönüllülükte çok geri kaldığımızı gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Gönüllü Programı Türkiye Ofisi, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı´nın ev sahipliğinde Dünya Gönüllüler Gününü 7 Aralık 2018 de  kutlarken; aynı zamanda Dünyada Gönüllülüğün Durumu Raporu 2018 Türkiye Lansmanı´nı gerçekleştirmişti. Etkinlikte 2019 yılı Dünya Gönüllülük Yılı ilan edilmişti. Dünya genelinde gönüllülük esasına dayalı çalışmalar artarken ülkemizde  yapılan çağrı , toplantı , kamu spotları , yarışmalar, özel etkinlikler kısa vadede istenilen sonuçları çıkartmamış gibi görünüyor. Aksine bireyler, bu tip yaklaşımların kendilerine zarar vereceğini düşünürcesine koşarak oradan uzaklaşıyor.

11 Kasım´da yurt genelinde gerçekleştirilen fidan dikim çalışmaları bir nebze son iki ayda önemli bir faaliyet olsa da yıl içinde 10 ay boyunca yapılamayan gönüllü faaliyetlerin gölgesinde kalmış gibi bir hissiyat uyandırdı bende!

Sizlere naçizane tavsiyem kendinize bir iyilik yapın ve gönüllülük esasına dayalı bir çalışma yapmak için kollarınızı sıvayın... Gönülden gelen bu adım devamını kendi kendine sağlayacaktır emin olun...

Gönüllülük üzerine ayrıntılı bilgi ve edinimlerimi dinlemek için irtibat kurmaktan çekinmeyin! Bu yazımla bir gönüllüyü bile kazanırsam geleceğimiz için önemli bir başarı elde edeceğime inanıyorum.

Gönlü olan her bireyin gönüllüler gününü tebrik ederim...

Sürçülisan ettiysem affola...