USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gökyüzüne Komşu Şehir Mardin!

24-01-2021

Dostlar aradı, Mardin’i tanıtan bir köşe yazısı hazırlamamı  istediler!

Mardin nasıl anlatılır bilmem ki?

Mardin’i yaşamak, havasını koklamak, Mezopotamya ovasını kale eteklerinden, bir tarihi mekanın terasından seyredip tılsımlarını ruhunda hissetmek lazım.

Dar sokaklarında dolaşırken, şehrin ruhu ile konuşarak, işlemeli taşlarla sevişerek zaman tünelinde geçmişten geleceğe taşınan büyülü ortamda kendinden geçerek yaşamakla Mardin anlatılabilir.

Gökyüzünde, takla atan güvercinlerin, renk cümbüşü donanımlı uçurtmalarla dans ederken seyrederek Mardin anlatılabilir.

Yezit gün batımı kızıllığında, dilim dilim cami ve manastır kubbelerindeki taşların aldığı sarı sıcak renkleri izleyerek Mardin anlatılabilir.

İbadet saatlerinde, minarelerden gök kubbeye yükselen ezanın, kiliselerin çan kulelerinden gökyüzüne çıkan çan seslerinin kardeşliğine tanık olunca Mardin anlatılabilir.

    Güvercinler Ulucami Minaresinde Yusufi, Kırklar Kilisesi çan kulesinde Gümüşi’dir Mardin.

  Sokaklarında, pazarlarında gezerken en ummi, hiç okumamış kadın ve yaşlı erkeklerin üç dil konuşabildiğine tanık olunca anlatılabilir Mardin.

Tarihi doku içindeki tüm evlerin pencerelerinin güneye baktığı, kimsenin bir başkasının evini gözlemlemesinin engellendiği, kültürel yaşam özgürlüğünün hazını yaşayarak Mardin anlatılabilir.

Damlarındaki tahtlarda gece sohbetlerinin, çocukluk dönemlerinin en güzel yıldızı sahiplenme mücadelesinin verildiği, gençlik yıllarında yıldızlara bir el uzatımı kadar yakın platonik aşk yaşamakla Mardin anlatılabilir.

Bir avluda; üç ayrı dine mensup, üç ayrı dil konuşan anneleri, ablaları, okulda üç farklı dine mensup öğrencilerin bir sırayı paylaştığına tanık olunca anlatılabilir Mardin.

Güneyinde Mezopotamya’nın enginliği, doğusunda Turabdin (İnançların dağı-İnanç toprakları) dağları ve ovasını kırsalından ayıran Mardin eşi dağlarının mistik havasını teneffüs etmekle anlatılabilir Mardin.

Zinciriye Medresesinden Sultan İsa’nın makamını, Kasımiye Medresesinde Sultan Kasım’ın heybetini hissedince ve Ortadoğu ülkelerine ilim adamının, bölgeye ve dünyaya bilim yayan mekanları görünce anlatılabilir Mardin.

Mor Yakup, Deyurlzarafan, ve Mor Gabriyel Manastırlarında yıllar önce  tıp eğitimi verildiğini, Dünyanın ilk hastaneleri arasında ilk sırada yerini alan Maristan tedavi ve terapi merkezini görünce anlatılabilir Mardin.

Ovasında sofralarını, evlerini yüreklerini misafire açan ağalarını, kırsalda beylerini görünce anlatılabilir Mardin.

 Yeşil kuşak oluşturan, tarihi dokusu ile beylerin diyarı Savur ilçesini, Hıristiyan, Ezidi ve Müslümanların binlerce yıldır  birlikte yaşadığı Midyat İlçesini, “Türbeme ziyarete gelenlerin önce bilim ve Hristiyan din adamı Mor Yakup’u ziyaret etsin”  diyen Zeynelabidin’in türbesinin bulunduğu Nusaybin İlçesini, Üzüm diyarı Ömerli İlçesini, Zeytinleri altın madalya  alan Derik,Sütü, yoğurdu ve peyniri ile öne çıkan Mazıdağı ilçesini, Ilısu Barajının gözdesi Dargeçit’i, Kiraz diyarı Yeşilli’yi  ve Mezopotamya’nın nazlı kızı, tahıl ambarı Kızıltepe ilçesini gezince Mardin anlatılabilir.

 Dillerin, dinlerin başkentidir Mardin

Mezopotamya ovasının hakimi, kartal yuvası kalenin etrafına gerdanlık gibi dizilmiş, gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlıktır Mardin.

Telkari gümüşünün, Süryani Şarabının diyarıdır Mardin

Dostlar inanın abartı değil!

Mardin anlatılmaz  yaşanır..

Ve Mardin’i görmeyenlerin, yaşamayanların, hayat hikâyelerinde ve yaşamlarında bir eksiklik vardır.

O zaman gelin Mardin’i hep birlikte anlatalım!

Reklamı Geç