USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hangi Parti Güç Kaybetti..

16-10-2015

           Mardin´de seçim heyecanı ve hareketliliğini görmemekle birlikte partilerin genel durumlarını ortaya koyan kriterleri görmek mümkündür.

            Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, meslektaşlarımızdan da edindiğimiz bilgi, bölgede yaşanan çatışma ortamı ile komşu ülkelerde yaşanan savaş ve üstünlük sağlama felsefesinin  yarattığı olumsuz psikoloji seçim heyecan ve hareketliliğini yok denecek düzeye düşürmüştür.

            Hal böyle iken; bölgede ve ülkede siyasi parti liderlerinin söylemleri,çıkışları ve en son seçim beyannameleri vatandaşın sandık başında vereceği kararda etkileyici rol oynayacak gibi geliyor bana. Tabi ki fanatik tutkulular hariç.

             Bölgemizde bazı siyasi partilerin sabit,kemikleşmiş oyları var. Bu kemikleşmiş oylardan en yoksun parti olarak Ak Partiyi görüyorum. Ak Parti´nin bölgedeki yapısını tahlil ettiğimizde, hareketli, ?u? dönüşlü aile ve grupların yoğunlukta olduğuna tanık oluruz.

         Buna karşın  bölgede HDP´nin varlığı ve gücünü gözle görmek mümkündür.1 Kasım Seçimlerinde  HDP´nin  bölgede milletvekili kaybı olmayacağı hususu da benim şahsi düşüncem.

          CHP parti olarak, gerek genel Başkan Kılıçdaroğlu gerekse genel başkan yardımcıları ve bireysel  olarak  milletvekillerinin 7 Haziran seçimleri sonrasında ve bugüne kadar sergiledikleri tutum kamuoyu nezdinde destek görmüş algısı yarattı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde akılcı bir çalışma sergilenebilse, bölgedeki eski günlerine dönme yolunda belirtilerin ortaya çıkması sağlanabilir.

           13 yıllık iktidar olmanın verdiği yıpranmanın da eklentileriyle, bölgede teşkilatlanma yöntem ve kadrolarının, halk tarafından kabul gören ekiplerden oluşmamasının etkileri de eklendiğinde, bölgede en fazla güç kaybeden partiyi, Ak Parti olarak görülebilir!

           Ve görünen o ki; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde  seçim çalışmaları ve siyasi alan daralmasını da en fazla Ak Parti´nin yaşayacağı gerçeği de ortada. Bazı ilçelere gidilemediğini, gidilse de dar alanlarda çalışıldığını en etkili ağızlardan duyuyoruz. HDP her ne kadar devlet güçlerinin baskısından yakınıyorsa da, bölgede daha rahat ve geniş alanda seçim çalışmalarını sürdüreceği görünen bir gerçek.

          1 Kasım yaklaştıkça,görüntüler de neteşecek?