USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kadın Olmak!

07-03-2018

8 Mart 1857 tarihinde ABD´nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar.

          ABD polisi, işçilere saldırır ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesine sebep olur. Arkasından da fabrikada yangın çıkar. İşçilerin fabrikadan kaçmaması için polisin kurduğu barikat, kaçamayan çoğu kadın 129 işçinin ölmesine neden olur.

   Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı´nda,  Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlenmesi önerisi kabul görür.

   Dünya Emekçi Kadınlar günü hikayesi böyle.

 Kadın olmanın zorlukları, kadınların toplum içinde uğradığı haksızlıklar, günümüze kadar gelmiş, görünen o ki, uzun zaman böyle devam edeceğe benzer.

Türkiye´de kadın olmak meşakkatlidir.

Güneydoğu´da kadın olmak zordur.

Mardin´de kadın olmak, zor yaşamdır, ağır yüktür.

Rahmetli annemden bilirim, tarlada babamla çalışır, akşam eve dönüşte ev işlerini yapardı.

Çocukların mıymıntılarını, yarına hazırlıkları tamamlar, zaman kalırsa yatardı..

En büyük emekçiydi, annem?

Aslında bütün kadınlar emekçidir.

Emek, kadının doğasında var.

Doğurgan özelliği, yaratıcılığı, anaç oluşu, kadın olmanın doğuştan beraberinde getirdiği emek yükünü, bir ömür omuzlarında taşımaya mahkum etmiyor mu kadını?

Ve görsellikten öte gidemeyen ? 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü? kutlamaları.

Her gün birkaç kadının öldürüldüğü, birkaç kız çocuğunun, birkaç anne adayının taciz-tecavüz edildiği bir ülkede, her gün kutlama yapsanız ne yazar?

Kadın-erkek eşitliğinin olmadığı bir ülkede, erkek  yönetiminin egemen olduğu bir ülkede her gün kutlama yapsanız ne yazar.

?8 Mart Emekçi Kadınlar Gününün?; kadınların öldürülmediği, kadınların yönetimin her kademesinde yer aldığı, toplumsal yapı ve yaşam içinde erkeklerle aynı haklara sahip olduğu bir ülke ve bir dünyada kutlanması umuduyla;

   Ruhunda, beyninde, karnında, sevdasında, işinde, yaşamının her alanında yoğun ve kutsal emeği olan; tüm kadınların ?8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü? kutluyorum.

   Ülkem ve dünya kadınları gününüz kutlu olsun!..

Reklamı Geç