USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kayyım uygulaması yara mı aldı?

01-08-2020
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, HDP’li Belediye Başkanları yerine yapılan kayyım atamalarının, çıplak gözle bakıldığı zaman çok da iyi olmadığı ortaya çıktı.

Aylar önce bir yetkili ile aramızda geçen diyaloga değinmek istiyorum.

HDP’li Büyükşehir Belediye Başkanını bir grup gazeteci ziyaret etmiştik.

Yetkili ziyaretimizi yanlış bulmuş ve eleştirmişti. Nedenini sorunca, “PKK’ya, teröre para aktarıyorlar, siz onları nasıl ziyaret edersiniz”

PKK’ya ve terör örgütlerine para aktarılıyorsa, devletin cumhuriyet savcıları, güvenlik görevlileri, istihbarat birimleri buna izin vermemeli, bunu yapanlar hakkında yasal işlem yapmalıdır.

Demokratik kurallar ve evrensel haklar çerçevesinde, söylemlerden ve iddialardan ziyade, icraatlar ve uygulamalar öne çıkmalıdır.

Diyarbakır’da yaşanan kuyumcu yatırımcıları ve Mardin’de yapılan teftiş sonunda, başlatılan operasyon her şeyi gözler önüne seriyor.

Kayyımlara giydirilen dokunulmazlık zırhı ve verilen olağanüstü yetkilere, merkezi denetimsizlik eklenince, belediyeler ahbap-çavuş ilişkileri anlayışı ile yönetildiğini gözlemliyoruz.

Kayyımlar, hizmet için çeşitli banka ve finans kuruluşlarından, belediyeler adına aldıkları borçları, çiçeğe-böceğe ve sıkça kaldırım ve tretuvar yap-bozlarına harcadı. Sahaların orijinal çimleri sökülerek suni çimler serildi. Temel ihtiyaç ve sorunlar ihmal edildiği görüntüsü ortaya çıkıyor. Reklam boyutu, hizmet boyutunu geride bıraktı.

Mardin Büyükşehir Belediyesine gönderilen İçişleri Bakanlığının Müfettişleri hazırladıkları dosyaları Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu olarak gönderince operasyon sinyali verilmişti. Yetkili bir savcı yazılmamak kaydıyla, yakında operasyon düzenleneceğini sohbetimiz esnasında söylemişti.

Beklenen operasyon başladı, tutuklamalara ard arda gelmeye başladı.

Mardin’e yeni atanan Vali Mahmut Demirtaş bir anlamda şanslı. Çünkü olgunlaşan ve patlak veren toplumsal bir yaranın sarılması ve olaylar karşısında sağlam tavır alması halinde vatandaşın gönlünde taht kurma şansına sahip olacak. Deneyimli ve başarılı Vali Demirtaş’ın bunu iyi değerlendireceğine inanıyorum.

Yetkililerin ve merkezi siyasetin, hatta adli yargının, kamu vicdanını rahatlatacağı sorgulaması gereken hususlar, sadece Büyükşehir Belediyesi ile sınırlı kalmamalıdır.

Ara başlıklarla;

Mesela Dargeçit ilçesinin gücünü aşan bir borçlanmaya maruz bırakılması.

Mesela, Ömerli, Derik, Mazıdağı, Nusaybin ve Kızıltepe İlçelerinin borç durumunun araştırılması ve ihalelerin yüzde kaç kırım ile hangi firmalara verildiğinin araştırılması.

Hatta ihalelere bölge siyasi iradesinin ekili olup olmadığının mercek altına alınması gerekmez mi?

İhalelerin, davet usulü verilmesi, Mardin Büyükşehir Belediyesinin Elazığ grubu şirketlere, ihaleleri komik kırımlarla vermesi ve adı geçen firmaların bazı ihaleleri Mardinli firmaları düşük fiyatlarla taşeron olarak kullanması sorgulanmalıdır.

Neden Elazığ firmaları? Bu firmalarına arkasında hangi güç odağı duruyor?

Mardin’deki soruşturma gidişatı memnuniyet verici. Yılardır herkesin dilinde dolaşan yolsuzluklar, nihayet adalet terazisine oturtuldu. Suçlular cezalarını çekmeli, devletin parasını çarçur edenler hesabını vermelidir.

Bu hesap birkaç daire başkanı ve imza yetkisi olan amir ve memur ile sınırlı kalması kamu vicdanında rahatsızlık yaratacak. En tepedekilerin de hesap vermesi gerekmiyor mu? Tek imza ile ataması yapılan, daire başkanının aynı imza gitme ile korkusu gözadrı edilmemeli.

Yetkilendirilen, imza yetkisi verilen daire başkanı ve memurların, üst makama hayır deme şansları olabilir mi?

Ya da üst makamın onayı, emri ve oluru olamadan, milyonlarca liralık ihaleler yapılabilir mi?

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ndeki gelişmeler, bir dönüm noktası olabilir. Yolsuzluk ve keyfi uygulamaların sonunu getirebilir. Bu bakımdan önem taşıyor. Ülke genelindeki Belediyeler üzerindeki sis perdelerini kaldırabilir ve yeni bir anlayış ortaya koyabilir.

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ve Cumhuriyet Savcılarına büyük görevler düşüyor.

Adaletin yerini bulacağına inanıyorum

Gelişmeleri bekleyip göreceğiz.

Reklamı Geç