USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kurumlar ve Makamlar...

22-04-2018

       Bu da nereden çıktı diyecek okuyucular  olacak!

     Uzun süreden beri yazmak istiyordum, kısmet bugüneymiş?

     Kurumları kurumsal hale getiren kurum amirleridir. İşlemez hale getiren de onlardır.

     Makamları, makam yapan da, makam sahipleridir.

     Makamlara, halka hizmet için oturduklarını bilenler, hem sevilir hem de başarılı hizmetler verir ve kalıcı eserler bırakır.

       Kurumların ve makam kapılarının önünde duranların, halkla, vatandaşla ilk yüz yüze gelenlerin kurumların aynası olduğu için önemlidir.

     Gelişmiş, özel firmaların halkla ilişkilerini yürüten birimlerin, profesyonelliği dikkate alınırsa mevzu daha iyi anlaşılır.

       Olayın özü takdir yetkisinin kullanma ölçüsü ile alakalı.

        Makam sahipleri; makam kapılarında duran kişilere takdir yetkisini sınırsız verirlerse, hem hizmet edecekleri vatandaşlara, hem alt hizmet birimlerine sıkıntı verme yollarını, kendilerine de zarar verme kapılarını açmış olurlar.

       Makam ile vatandaş arasında diyalogda yetkili olan, düzenleme ve makam sahibinin işlerini kolaylaştırmakla yükümlü olan, makam kapısı görevlisi, makam sahibinin yetkilerini kullanma hakkına sahip olduğunu, çevreye lanse etmesi, o makam sahibi için tehlike haline gelir.

       Makam sahibi takdir yetkisini, sadece kendisi kullanmalıdır düşüncesindeyim. Çevresine yetki vermesi doğal ve işleri kolaylaştırıcı bir yöntem olarak, vatandaşa hizmet akışını hızlandırır.

        Önemli konularda görüş alınabilir, ortak akıl yürütülebilir. Ama, takdir yetkisi sadece makam sahibinin olmalıdır. Çünkü günahı da sevabı da  ona ait.

      Sahi durup dururken nerden çıktı, kurum, makam yazısı?

      Gözlemlediğimiz gelişmeler var.

      Ve bazı alanlarda aşırı derece de takdir yetkisi kullananlar var gibi yansıyor dışarıya.

      Ya da vatandaş dışarıdan bakınca öyle mi görünüyor acaba?

      Sevilen, saygı duyulan makam sahiplerinin ve kurum amirlerinin bu konularda biraz daha hassas olmaları gerekir diye düşünüyorum.

      Efendim bizden yazması!

      Kıssadan hisse alacaklara selam olsun!..

  

        

Reklamı Geç