USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

REKLAM KOKUYOR

28-04-2021

Kitap okuma oranının çok düşük olduğu bir ülkede yapılan kitap tanıtım ve paylaşımları tepki çekiyor ne büyük trajedi değil mi?

  Youtuber’lerin saçma içerikli videoları, algısı küçük insanların çıkardığı bol argo ve küfür barındıran, oturup ağlamamızı gerektiren sözüm ona komedi dizi ve filmleri, güya aşkı sevdayı anlatan ama hep bel altı konuşma ve tavırları içeren filmler, fark ettiğimizde bizi dehşete düşüren ****grafik çizgi diziler, reklama hiç de benzemeyen ürün tanıtımı hariç her şeyi çağrıştıran reklamlar tüm bunlar doğal bu ülkede. Kitap, dergi, makale paylaşımı mı? Bunların tanıtımının yapılması mı? Ah! Çok büyük kusur…

  Yazar ve şairlere inanılmaz tepki var bu konuda sebebi belirsiz. Adam kitap yazmış, imza günü düzenlemiş, kitabını okuyan ve imzalatan kesim ile fotoğraflarını paylaşmış, gelen eleştiri ; “Keşke gerçekten okunsaydı bu kitaplar ama belli ki yalan, sırf tanıtmak için çekilen onca fotoğraf, yazılan paylaşılan onca duygu, sadece ama sadece reklam barındırıyor. Buram buram reklam kokuyor!” Eeee yani? Sende kitap yaz, şiir yaz, makale yaz ve tanıt. Bunca insan sırf kendisi için yazmıyor ki bu kitapları. İnsanlarla paylaşmak için yazıyor, okunsun diye yazıyor, duygularını, düşüncelerini, hayata b/akışını yansıtmak için yazıyor. Belki tamamlamak, belki tamamlanmak için yazıyor. Duygumla, düşüncemle, hayata b/akışımla, yanılgı ve yenilgilerimle bende buradayım demek için yazıyor. Belki evrensel insan ruhunu yakalamak, insanın sadece maddeden var olmadığını anlatmak, belki de anlaşılmak için yazıyor niçin tanıtımını yapmasın ki?

  Bir insan hayata bir başkasının bakmadığı yerden bakacak, düşünecek, araştıracak, bazen bir bilgiyi doğru aktarabilmek adına gece gündüz çalışacak, mukayeseler yapacak, bir romanı oluşturabilmek için, bir şiiri tamamlamak için aylarını, hatta bazen yıllarını harcayacak ve sonra da onu evinde mi saklayacak?

   Bu mantıklı mı sizce? O zaman yazmayalım, ruhumuzu, idrakimizi, kalbimizi, hayalhanemizdeki hayallerimizi, rüyalarımızı biz zaten biliyoruz. Tanıtmayacaksak, üzerine konuşmayacaksak, okunmayacaksa o satırlar bunca emeğe ne gerek var…

  Kitap, makale ve şiirlerin tanıtılmasından rahatsız olanlar önce ülkenin ahlakını bozan şeylerin tüm sosyal medya platformlarında pervasızca sergilenmesinden rahatsız olsunlar. Bunu yaparken de dini, dili, ırkı değil; insanlığı, kardeşliği, ahlakı, edebi, vicdan ve adaleti baz alsınlar.