USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Soylu, Mardin’den Beklenen Mesajı Veremedi

27-02-2022

       İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geldiği Kızıltepe İlçesinde Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve bölgenin kanaat önderleri  ile bir araya geldi.

       Çevre İl’lerin Belediye Başkanlarının da toplantıya katılması, toplantıyı organize eden kuruluşlara bir sorumluluk, İçişleri Bakanı Sayın Soylu’ya da; bölge insanına yaygın ve etkili mesaj verme fırsatı verdi.

        Gözlemlerimiz, organizasyonun yetersiz, Soylu’nun da mesajının  bölgenin, hatta ülkenin dışına dönük olduğu yönündeydi.

         Bölge sorunları tamamen ortadan kalkmış, elektrik, doğalgaz fatura sorunu çözülmüş, su sorunu yokmuş, çiftçiler, sanayiciler, esnaflar için her şey güllük gülistanlıkmış gibi hava estirildi.

         Kanaat önderi olmanın kıstası nedir bilen varsa anlatsın! Kanaat önderleri neyle uğraşır, ülke için, bölge için, içinde yaşadıkları şehir, ilçe, köy için ne gibi hizmetler yapıyor, insanlara nasıl bir yararları oluyor merak ediyorum?

        Vatandaş ile yönetim arasında köprü ise alkışlarım.

         Kendi çıkarlarını ön planda tutuyorlarsa orada düşünürüm ve farklı bir isim takarım!

         Sivil Toplum Kuruluşlarına gelince; STK temsilcileri.

         Proje üreterek geçimlerini sağlayan, yönetim üzerinde, STK Başkanı sıfatı ile baskı oluşturanların sivil topluma faydasından ziyade, toplumun sırtında kambur ve yük olduğunu söylemeye gerek var mı?

        Sivil  Toplum Kuruluşu denince; Baro, Kent Konseyi, Mimarlar Odası, Mühendisler Odası, Eczacılar Odası, Tabipler Odası, Ticaret Ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları,Sanayici Ve İş İnsanları Başkanlığı veya Odası aklıma gelir. Ama ne arar. Günümüzde öne çıkan, takdir toplayan projeci STK(!) lerdir maalesef!..

         İçişleri Bakanı Soylu’nun STK toplantısına, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu (Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Batman ve Mardin’de Gazeteci Cemiyetlerini bünyesinde barındırıyor) ve Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak davet edilmedim. Keşke katılsaydım da, dışarıdan duyma yerine, gözlemleme yakından takıp ve tanık olmanın ardından  düşüncelerimi yazsaydım.

        Ak Parti İl Başkanlığı, programı Kızıltepe Kaymakamlığı, Kaymakamlık programı  Valilik, Valilik ise programı bakanlık hazırladı bilgisini verdi.

         Televizyondan, yazılı basından  ve programa katılan dostlardan edindiğim bilgi programdaki kopukluğun yanında, toplantının, verilmesi gereken mesajlardan ve anlatılması gereken siyasi ve politik hikayelerden yoksun olduğu izlenimini verdi.

         Bu kadar belediye başkanı, bu kadar STK Temsilcisi ve Kanaat önderi bulmuşken, daha somut, daha akılcı, ayakları yere basan, bölge politikasına etki edici ve belirleyici konuşma yapmak, mesajlar vermek, bölgenin sorunlarına vakıf, çözümüne de muktedir görüntüsü vermek gerekmiyor muydu?

          Sayın Soylu “Batı Laf Üretiyor” deyip, ABD ve AB politikasını bağıra bağıra anlatacağına, o işi Dışişleri Bakanına, Milli Savunma Bakanına ya da Meclis Kürsüsünde bunu dile getirip, toplantıyı yerel ve bölgesel sorunların çözümüne odaklı yapsa, belediye başkanlarına ve il yöneticilerine ışık tutacak bilgiler aktarsa daha iyi olmaz mıydı? Teknik konuları da teknokratlara anlattırsa mesela!

         Bakan Soylu, bu fırsatı kaçırırken. bölgede  güvenin tesisinde, sorunların çözümünde ve siyasi boşlukların kapatılma hakimiyetinin de  etkilerinin eksikliği düşüncesini bir anlamda yarattı diyebilirim

        Ak Parti Teşkilatında kopukluk, çekememezlik, ya da yıpratma, yok sayma  manevralarının en fazla yaşandığı dönemde miyiz? En azından ben bunu gözlemliyorum. Bunu dile getiren dostlarımız  da yok değil!

        Sayın Soylu’nun toplantısında, herkese söz hakkı verildi, ama Ak Parti İl Başkanı Faruk Kılıç konuşturulmadı. Görmezden gelindi.

        Sayın Soylu’dan önce konuşturulması gereken, bölgenin nabzını bilen, bölgenin siyasetine ve hikayesine ekleyecek ve söyleyebilecek sözü olan MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da konuşturulmadı.

        Devlet protokolünde aksaklıklar olabilir ama hatalar olmamalı!

        Zamların, hayat pahalılığının tavan yaptığı, ekonomik sıkıntıların had safhaya ulaştığı, Rusya-Ukrayna Savaşının yarattığı olumsuzlukların bölge insanı üzerindeki etkilerini hafifletici, umut verici, kaynaştırıcı bir toplantı ve buluşma olabilirdi.

          Ama olmadı!

         Bana göre karmaşık ve amacına ulaşmayan bir toplantı ve buluşma oldu…

         Ne dersiniz?..