USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İLKLERİN ÖNEMİ

12-07-2019

          İlkler her daim mühim , her daim değerlidir. İlk aşk , ilk hüzün , ilk evlat , ilk ödül , ilk ceza ...Bu bağlamda tabiri caizse ilk yazımı paylaşmanın heyecanını taşıyorum. Zat-ı alime bu fırsatı tanıyan Mehmet Çelik beyefendiye ve Mardin Söz ailesine şükranlarımı sunuyorum. Şehrimizin sorunlarına- çözüm önerilerine , güzelliklerine bakacağımız düşüncelerime fikir ve önerilerinizi nezaket çerçevesinde-hak ihlali yapmadan (!)geri dönüşlerinizi  bekliyorum. Okuyucuları kasmadan  , acizlik  vermeden ; aynı zamanda kendilerinden bir şeyler de araya serpiştirerek  yazmak zorlu  bir  sorumluluk! Temennim  bu sorumluluğu layıkıyla yerine getirmek...

          Değerli dostlar

      Koyu  bir Mardin gönüllüsü olarak  şehrimize olan sorumluluğumuzun ve sahiplenme bilincinin  her fertte  olması adına yaklaşık 19 yıldır farklı alanlarda çalışmalar yapan yerel ,ulusal ve uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarında gönüllülük esasına dayanarak Mardin´imizin ve Mardinlilerin gelişimi için  türlü gayretler verdim ve  veriyorum.Bu çalışmalarımın geri dönümlerini de çok şükür alıyorum.  Şehrimizin kadim geçmişinin hoşgörüyle  yoğrulması münasebetiyle şehirde farklı renkler bir arada yaşamını idame ettirmektedir. Durum bu iken şehrimize dair ilkler dünya tarihi , Türk İslam Tarihi  ve Cumhuriyet tarihinde önemli konumdadır.

        Genç yaşında araştırmalar yaparak , sorumluluk bilincini taşıyan ,yaşatan ve bunu çevresinde hissettiren ;Mardin tarihi ile ilgili önemli bilgileri bizlere ulaştıran  hemşerimiz arkeolog Mesut Alp´in 2015 yılında yayımladığı ?Efsanelerden Masallara ? Mardin? eserinde Mardin´le ilgili tarihi yeni bilgiler ve şehir yaşamı , ritüelleri , efsane ve rivayetleri detaylarıyla nakledilmektedir.Okumanızı tavsiye ederim.

       *İlk yerleşim alanları ,ilk oyuncak araba ,  ilk ilim haneler , ilk tapu evrağı  , ilk yerli buğday ekimi gibi onlarca ilklerin ev sahipliğini yapan Mardin coğrafyası ve bunların bir çoğundan bihaber bir toplumun olması manidar olsa gerek! Onlarca medeniyeti bağrında büyüten bu toprakların geçmişten geleceğe öykülerini , yaşanmışlıklarını bilmemek bir yana öğrenmek istememek, okumamak ?sahiplenme bilincinin? olmamasından mı  yoksa ?bananecilik? kavramının iliklerimizde dolaşmasından mı kaynaklanıyor?

          Son yüzyıla dönüp baktığımızda bu topraklarda doğup ; bizler tarafından kabullenilmeyip beyin göçü yapan ve gittikleri noktalarda olağanüstü başarılara imza atan  değerli isimlerin başarısıyla böbürlenmek ve yine bu değerli isimlerin adlarını okul , sokak vb?alanlarda yaşatmak yerine! direk kendilerini öz topraklarında yaşatmak ; kabullenmek daha doğru olmaz mıydı?

         ?Geçen geçmiş , önümüzdeki hayata bakalım.? deyip yine aynı yaklaşımı sergileyen değerli hemşerilerimizin bir an evvel kendini silkmesi ve bu toprakları ve dahi bu topraklardan çıkan cevherleri- insanları sahiplenmesi,  gelişen ve değişen marka şehir olma yolunda mehter marşıyla ilerleyen bir Mardin için olmazsa olmazlardan!

Hanna Kaptan (Hanna Çilli) 60 ların sonunda efsane Mardinspor´u nasıl oluşturdu biliyor musunuz? Farklı dil , din , meslek vb.. gruplarından sporla alakalı olan cevherleri keşfederek ve de en mühimi onları kabullenerek ? sahiplenerek başarı merdivenlerini olmayan imkanlarla tırmandılar. ?Mardin?  olarak onlarca başarıya imza atmalarının altında yatan temel etkenlerden elini taşın altına koyma, , birliktelik , samimiyet , tevazu gibi onlarca erdem vardı.Günümüzde aynı misyonu taşıyan onlarca değerli isim  mevcut ve kabul edilmeyi bekliyorlar!

          Karar vericilerin ,yerel yönetim temsilcilerinin ve hak temelli çalışma yapan bütün STK´ların çalışmalarını yaparken;  yerelde bulunan bu cevherlerin sahiplenilmesi hususunu ve Mardin lehine kararlar almayı ve gerçekleştirmeyi esas almalarını temenni ediyorum. Şehrimizde oluşan sorunları kendi aramızda konuşmak , sosyal medyada uzun uzadıya paylaşımlar yaparak kişi ? kurumları hedef göstermek suretiyle  ?klavye kahramanı? olmak yerine çözümün bir parçası olmak hiç de zor olmasa gerek! Kendimize ve kentimize bir iyilik yapalım ve ilk adımı bizler atalım.Emin olun bizler ilk adımı atarsak bizden sonrakiler bizim izimizden gelecektir.

       Ulu önderin ?Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.? deyişini hepimizin ilke edinmesi gerekiyor. Memleketin bir ucundan da bizim tutmamızın zamanı geldi de geçiyor.Unutmayalım ki ?sahiplenme bilinci olmayan toplum , geçmişini ve geleceğini kaybetmeye mahkumdur.?

Sürç-i lisan ettiysem affola?