Çoğumuzun ;
yapılmakta olan bir konuşmanın, yazılmakta olan bir yazının sonunu beklemeden, asıl temasının ne olduğunu tam kavramadan reaksiyon gösterme, tepki koyma ve eleştiri yapma gibi bir alışkanlığı var.
Yazmakta olduğum bu yazı için de aynı durumla karşılaşmamak için bu açıklamayı yapmaya gerek duydum.
Mardin'de ;
başka bir amaçla yapılmış, ancak daha sonra Fuar Alanına dönüştürülmüş mekanda, on gün sürecek olan 2. Kitap Fuarının açılışı gerçekleşti.
Evet.
Mardin Valiliği ile Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle kentte ikinci kez kitap fuarı açıldı.
Kitap Fuarının açılmış olmasına kimsenin bir itirazı yok, olmamalı.
Ancak ;
ikinci yıldır kitap fuarının açılmış olduğu Mardin'de hâlâ bir kütüphanenin olmayışınadır var olan itiraz.
Tarihi ve kültürel yapısıyla tanınan ve bu özelliğiyle ülke gündeminde olan, büyükşehir statüsündeki bir kent düşünün ve o kentte bir kütüphane bulunmasın.
Yıllardır var olan bu ihtiyaç için ciddi bir uğraş olmasın.
Bu eksikliğin giderilmesi için, başka başka konularda olduğu gibi afaki söylemler yerine bir türlü somut açıklamalar yapılmış olmasın.
Üç-dört kütüphanesi bulunan başta Midyat olmak üzere, ilçelerinin bir çoğunun kütüphanesi varken, Mardin merkezinde bir kütüphanenin olmayışı, hangi mantık ve hangi mazeretle izah edilebilir?
Yeterli olmamasına rağmen kör-topal şekilde hizmet vermekteyken ;
yıkılma tehlikesi var diye boşaltılıp yıkılan kütüphanenin yenisinin yapılma işi yılan hikayesine dönmüş vaziyette.
Bu büyük eksikliğin giderilmesi yönünde ufukta hiçbir şey gözükmüyor.
Yıllardan beridir "oldu-olacak" söylemlerinden öteye, bu konuda atılmış somut bir adım yok.
Mardin'in ruhuna uygun bir gereksinim için bu denli ilgisizlik gerçekten kabul edilir cinsten değil.
Bir de bu eksikliği kapattı/kapatacak düşüncesiyle yapılmakta olan trajikomik bir uygulama var ki ; deyim yerindeyse tam bir "evlere şenlik"
Vakti zamanında nereden ve ne şekilde tedarik edilmişse, gezici kütüphane diye göstermelik hizmet veren her tarafı dökük araç ;
bu süreçte sözde kütüphane açığını kapatmak düşüncesiyle, yine tabiri caizse insanların aklıyla alay edercesine boş bir alana konuşlandırılıp, üstü tozlanmış birkaç kitapla kütüphane görevini üstlenmiş durumda.
Bu açıklamalar sonrası ;
Kitap Fuarı ile ilgili bir eleştirinin söz konusu olmadığı, bir büyükşehirin yıllardır kütüphanesiz olması ve bu konuda yapılması gerekenlerin yetersiz olduğuna dair yapıcı bir eleştri olduğu kanaatı hasıl olmuştur umarım.
Kitap ve okuma ile ilgili duyarlılıklarına Kitap Fuarı açılışlarıyla tanık olduğumuz Sayın Vali Tuncay Akkoyun'un Mardin'in acil ihtiyacı olan kütüphaneye bir an önce kavuşması doğrultusundaki beklentimizi belirtirken ;
ikisi kütüphanesi olmayan Mardin'de gerçekleştirilen kitap fuarlarının üçüncüsünün, modern kütüphanesine kavuşmuş Mardin'de gerçekliştirilmiş olacağı umuduyla.