65 Yaş Yolun Yarısı Mı?

Semih Hocaoğlu

6 yıl önce

        Allah sağlık içinde uzun ömürler versin "yaş 85 yolun yarısı eder" sözünün sahibi hayat dolu, pozitif, enerji yüklü  ağabeyim Zeki Yıldızoglu´nun bağışlaması dileğiyle yazıyorum.

         Çocukluk yıllarımızda yaş ortalamasının daha düşük olduğu yıllarda minareden okunan sela veya rahmetli Şeyh Kazım´ın gür sesinden öğrendiğimiz vefat haberine "eh 56 yaşındaydı, yaşını başını almıştı ! Allah rahmet etsin" şeklindeki tepkilerin yapıldığı günlerden gelerek bu satırları yazmanın tuhaflığını  hissediyorum. Şimdilerde 65 yaşına gelmiş veya gelmek üzere yaklaşmış kişilerde bir bedbinlik, bir karamsarlık oluşuyor. Adına ne dersek diyelim bu duygu, ömrün geri kalan kısmı için bir olumsuzluk yaratmaktadır. Bir işi becerememe, yaptığın iş için yeterli olmama duyguları hakimiyet kurmakta. ancak bu duygular kişinin kendi tercihleri değil sistemin yarattığı anlayışlarla oluşmaktadır.

         Sistemin bu anlayışının yanında çevrenin bakışı da bir başka etken.

          Sorgulayıcı, belirleyici, üretken olduğuna inandığın bir dönemde pasifize olmaya yönelik değerlendirme ve uygulamalar insanın takvime bağlı aritmetiksel yaşını ön plana çıkarıyor olması bir başka handikap 65 yaş ve üzeri yaşlar için. Teknoloji de bu uğraşa yardımcı olurken ver adamın eline bir akıllı telefon, ucuzundan bir internet paketi karıştırdıkça karıştırsın. suya sabuna dokunmadan çiçek böcekle uğraşsın beğensin yorum yapsın.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI