Geçmiş Zaman Hikayesi...

Semih Hocaoğlu

6 yıl önce

Sene 1968 Mardin Lisesi 5/Ed.A ikinci sınıf öğrencisiyiz. Hafta basının ilk dersi edebiyat. Sıra arkadaşım Enver İnan o gün okula gelmediği için boş olan yerine Mustafa Macar oturmuş hocamızın gelip derse başlamasını bekliyoruz.

           Edebiyat hocamız - sağlık ve huzur içinde uzun yıllar dilerim- Nezihe Tüfekçioğlu her zamanki zarafetiyle sınıfa girip masasına oturdu. 3-5 dakikalık sınıf yoklamasının ardından bizlerden ödev olarak verdiği hikaye metnimizi hazırlamamızı, isim listesinden çağıracağı arkadaşların hikayelerini okutup üzerinde değerlendirmeler yapılacağını söyleyince; herkes ödev kağıtlarını çıkarıp adının okunup okunmayacağını merakla beklemeye başladı.

İlk iki arkadaşın hikâyelerinin okunup kısa değerlendirmeler yapıldıktan sonra, Nezihe Hoca liste üzerinde parmak ardından "Mustafa Macar" dedi.

Yanımda oturan Mustafa ayağa kalkıp 3-4 saniyelik duraksama sonrası özene bezene hazırladığım hikaye metnimi kapıp hoca masasının yanında yerini alarak, gayet sakin bir şekilde okumaya baslarken, ben halden hale giriyor, büyük bir gerilim içinde neler olacağını düşünüyor, daha sonra sıra bana gelse ne yapabileceğimi düşünüyor soğuk terler dökerken; Nezihe Hocanın sesiyle sanki bir kabustan uyanmış gibi oldum:

-"Mustafa bu hikayeyi sen yazmadın, doğruyu söyle nereden alıntı yaptın? Senin yazmadığını çok iyi biliyorum. Nurullah Ataç´ın üslubuna benziyor" derken Mustafa önceleri hik-mik etti, ardından " Hocam Semih´le birlikte yazdık" demez mi...

Koca sınıftan gelen gülüşmeler arasında Nezihe Hoca "bir hikaye iki kişi tarafından nasıl yazılır ? Tamam işin aslı anlaşıldı yerine oturabilirsin" demesinin ardından ders zili çalmış o serüven de sona ermiştir.

Şu anda Nusaybin´de eczacılık yapmakta olan Mustafa Macar´in ders başlamadan gelip yanımda oturmasının sebebini teneffüste anlamıştım ama; aradan tam 50 yıl geçmesine rağmen bir köy yaşantısını konu alan o hikayenin iki kişi tarafından nasıl yazıldığını ve o hikayenin Nurullah Atac´in hangi hikayesine benzediğini anlamış değilim.

Bu anımıza şahit olmuş o günkü sınıf arkadaşlarımın tümüne selam olsun...

YAZARIN DİĞER YAZILARI