Mardin'de Valiliğin Dünü ve Bugünü

Semih Hocaoğlu

4 yıl önce

Valiler kararnamesi sonrası yapılan değişiklikle ilgili günlerdir yapılan spekülatif söylemler ve yorumlar havada uçuşurken ; Mardin'de valiliğin panoramasını yapayım istedim.

Öncelikle ; Mardin Valiliğine yeni atanan Sayın Demirtaş valimize yeni görevinde engin başarı dileklerimi sunuyorum. Göreve başlayacağı gün vefat eden muhterem babalarına Allah'tan rahmet diliyor, Sayın Valimizin şahsında tüm ailesine taziyelerimi iletiyorum.

Gazetecilik nedeniyle bazılarıyla yakın ilişkiler içinde olma fırsatını bulduğum, bazılarını sadece izleyebildiğim sayın valilerin gelişlerini, görev anlayışlarını ve gidişlerini bizatihi yaşadım.

Halka olan yakınlıklarını, yaptıkları ve yapamadıklarını , Mardin'e kazandırdıklarını bildiğim gibi ; nasıl ayrıldıklarına da tanık oldum

Yollarına kırmızı halılar döşenerek , gözyaşlarıyla uğurlanan Sayın valiler gördüm .

Diyarbakır Havaalanına ve Mardin Havaalanına yüzlerce araba konvoyuyla yüzlerce insan tarafından uğurlanan Sayın valiler gördüm .Görev süresince halktan birkaç kişinin dışında kimseyi tanımamış, uç- beş kamu görevlisinin uğurladığı Sayın valileri de gördüm .

Kendine yakın bulduğu kişileri bile yanında görmediği, şükür kurbanları kesilerek uğurlanan Sayın valileri de gördüm .

Bu panoramik yazıyı yazarken ; görev surelerince halka olan yaklaşımları ve halkla sağladıkları diyalogla gönüllerde yer almış, kalıcı eserler bırakmış ve en önemlisi devletin valisi olarak herkese eşit mesafede durmuş, işgal ettiği makamı siyasete alet etmemiş Sayın valileri ismen anmazsam kullandığım kaleme saygısızlık etmiş olurum .

Mardin'de göreve başladığı ilk günden Mardin'den ayrılacağı son güne kadar halkla hep iç içe olmuş, kapılarını sürekli açık bırakmış, vatandaşın en ufak isteğinden en büyük arzusuna kadar bütün talepleriyle ilgilenmiş, günü geldiğinde en ücra köşedeki insanla gülmüş, bir başkasıyla ağlamış, vatandaşın derdini kendi derdi bellemiş; değerli insan, cumhuriyetin valisi Celal Kaya Can gibi bir valiyi gördü Mardin halkı. Yoluna kırmızı halılar sererek uğurladığı bu vali seneler sonra yazmış olduğu bir şiirle Mardin'e olan duygularını bakın nasıl belirterek vasiyette bulunmuş :

" Mardin'de gördüğüm muhabbet başka

Şükran borçluyum o asıl halka

Ödemek isterim bu borcu ben

Adımdan başka yok bir servetim

Bitmiyor kalbimdeki Mardin sevgisi

Yazsınlar taşıma MARDİN VALİSİ "

En kritik dönemde Mardin Valiliğine atandığında herkese eşit mesafede durarak halka karşı sıcak davranışları ve maiyetinde bulunan kamu mensuplarına yaklaşımıyla " devletin valisi " olduğunu göstermiş, bütün siyasi görüş sahiplerini dinlemesini bilmiş, siyasi parti temsilcilerinin tümüne karşı olumlu yaklaşımıyla hepsinin gönüllerini kazanmış, üst düzey valiliğin nasıl yapılabileceğini kanıtlamış Yahya Gür gibi bir valiyi gördü bu halk. Ve bu Vali Mardin'de gördüğü sevgi ve candanlığa karşı : daha sonra görev yaptığı tüm illerde " ben şu anda burada valiyim ama ben her zaman Mardin Valisiyim " deme kadirşinaslığını gösterebilmiştir.

Bir siyasi görüş sahibi olduğunu çok sonraları o siyasi partiden milletvekili olduğunda öğrenebildiğimiz ; ancak Mardin Valisi olarak görev yaptığı süre zarfında tarafsız yaklaşımlarıyla temayüz eden, siyasi iradenin görevine müdahale etmesine izin vermeyen , vitrinlik hizmetlerden çok kalıcı hizmetlerde bulunmak isteyen, ödenek yokluğu nedeniyle yılan hikayesine dönmüş Mardin Havaalanı ve Hükümet Konağı’nı kişisel uğraşlarıyla tamamlayıp Mardin halkının hizmetine sunan Fikret Güven valiyi de gördü bu halk.

Çoğu kişinin kendine mal etmek için adeta yarıştığı Mardin Artuklu Üniversite’sinin mimari , Mardin'in bugün ulusal ve uluslararası söz sahibi olduğu " turizm " unsurunun temeline ilk harcı koyan, gelinen noktanın asıl sahibi Temel Koçaklar’ı bir efsane vali olarak bağrına bastı bu halk. Zamanın YOK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'i bayram tatilinde bile Mardin'de ağırlayarak üniversite kurulması konusunda çalışmalar yürüten Sayın Koçaklar Vali, Sayın Kemal Nevruzoğlu ile birlikte Mardin Artuklu Üniversitesi’nin kurulmasını sağlayan şahsiyetlerdir. Kişisel ilişkilerle CEKUL VAKFİ Başkanı Metin Sözen ile Prof. Kenan Mortan'ı getirip destinasyon ve roleve çalışmalarını başlatıp tarihi mekanların değerlendirilmesiyle butik otel anlayışının gelişmesini sağlayarak bugün var olan yatırımların önü açılmış , mevcut turizm trendi var olmuştur.

Kalenin turizme kazandırılması konusunda en gerçekçi adımlar atılmış, İtalyan firmalarla anlaşma sağlanmış, Dünya Bankasından finans desteği almak için hazırlanan dosya, bir sonraki yönetim tarafından sümen altında unutulunca istenen sürede gönderilmediğinden proje gerçekleşmedi. Mardin kültürüne vermiş olduğu değer sonucu çok sevdiği Reyhani müziğini Muğla Valiliği döneminde Dalaman Havaalanında sürekli çalınmasını sağlayacak kadar Mardin Sevdalısı olan Temel Koçaklar’ı da gördü bu halk.

Daha sonraları siyasetin yörüngesine girmiş bir valilik dönemi başladı. Devletin valisi olarak atanan Sayın valilerin bazısı valilik makamına siyaset bulaştırmış, bazıları devletin valisi olduğunu unutarak bir il başkanı gibi çalışmayı seçerken ; inisiyatif kullanma yarısına girerek milletvekilleriyle, belediye başkanlarıyla, parti yönetimleriyle ters düşen valileri görmeye başladı bu halk.

Valilik makamında birbirinin üzerine yürümeler ,

Kul tablası fırlatmalar

Karşılıklı hakaretler,

İftar sofralarında kavgalar,

Kamusal alanda dargınlıklar.....

Güç gösterisi veya düşünce ayrılığı nedeniyle bir vali ile bir garnizon komutanın görev surelerince birebirleriyle konuşmadıklarını, dargın kaldıklarını düşünebiliyor musunuz? Protokolde sürekli yan yana, ama konuşmadan. Görevleri aksatacak düzeyde tavırlar. Konumlarını ve kullandıkları koltuğu unutup birebirlerine siyasi üstünlük kurma hırsı öylesine ön plana çıkıyor ki tam bir traji-komedi.

Vali'nin Mecliste bulunan milletvekillerine dağıtılmak üzere Mardin’i sembolize eden çeşitli ürünlerden oluşan hediye paketlerini bir Mardin milletvekili kendi hazırlamış gibi kendine mal ederek dağıtması derecesinde bir siyasi çekişme örneği yaşanıyor.

Gerçek manada bir valilik dönemini unutmaya başladı Mardin halkı. Siyaset bulaşmış, hatta daha fazlası tamamen siyasi yörüngeye girmiş valilik makamı kanıksanıyor artık.

Suya sabuna dokunmadan görev süresini tamamlamak isteyen sayın valileri de gördü bu halk .

Halktan tamamen kopuk, etrafındaki birkaç kişiyle hamam kapatan valileri,Tespih hevesini tatmin etmek için Mardin’i sadece bir-iki teşbihçi dükkanından ibaret sanan valileri, kurumlar arasında tercih kullanan, kendine yakın birkaç isimin dışında kimselere itibar etmeyen valileri,

Etkinlik ve yetkinlik kavramlarına gerek duymadan; kendi STK’larını bile oluşturan, sivil inisiyatifin temsilcileri sanki bunlarmış gibi başka STK'yi önemsemeyen valileri , İşgal ettiği koltuğun mahiyetini düşünmeden seçim zamanı aday listelerine müdahale edip isim tavsiye eden valileri,Siyasete tamamen angaje olan bu nedenle çevresinin söylediklerine inanıp insanları önyargılarla değerlendiren valileri,

Güç zehirlenmesine kapılıp her yanlışın mutlaka bir sonunun olduğunu unutan ve neticede " şükür kurbanlarıyla " uğurlanan Sayın valiler de gördü bu halk.....

Bütün bu süreçte yaşanmışlıkların ardından Sayın Vali Mahmut Demirtaş Mardin Valisi olarak gönüllerimizin yeni sahibi olacak. Deneyimli bir vali olduğunu biliyoruz. Daha önce görev yapmış olduğu Adıyaman ve Adana'da yaşamakta olan vatandaşlarımızın; Sayın Demirtaş Valinin kendileri için büyük kayıp, Mardin için büyük kazanç olduğu mealindeki açıklamalarıyla heyecanımız daha da arttı .

Yürekten başarılar diliyorum.

Yolunuz açık olsun Sayın Valim

YAZARIN DİĞER YAZILARI