Mardin´de Mutlu Olmak..

Semih Hocaoğlu

6 yıl önce

Birkaç gün önce Mardinli olup, Mardin dışında yaşamakta olan dostlarımızdan ikisinin Facebook´taki paylaşımları dikkatimi çekti. Birbirlerine "Mardinli olduğumuz için şanslıyız " mesajını veriyorlardı. Kulağa çok hoş gelen okşayıcı bir mesajdır. Okuduğumda ben de gerçekten memnun oldum.

Ancak şanslı olmakla mutlu olmanın ayrı şeyler olduğunu düşündüğümüzde dostlarımız, Mardin dışında başka bir il veya ülkede yaşarken Mardin´de yaşamakta olan bizler kadar Mardin´de yaşamış olmanın mutluluğunu yasayabiliyorlar miydi? Taşlı sokaklarında, birlikte ayakkabı eskittiğimiz, kuyudan çektiğimiz kurtlu suları tülbentten geçirip içtiğimiz, Mardin´den uzakta yaşamak, Mardinli olma mutluluğunu verebiliyor mu?

Yaşam koşullarının yarattığı zorunluluktan, Mardin´den ayrılma gereği duydukları şeklindeki savunmalarını duyar gibi olmama rağmen aynı soruyu sormakta ısrarcıyım.

Ben tokmakla dövülmüş etten yapılan bol kişnişli çiğköfteyi aramama ve özlememe rağmen, makinada iki kere çekilmiş çiğköfteyi Mardin´de yediğimde yine mutluyum.

Annelerimizin, ablalarımızın, eğlenceler eşliğinde her hafta bir evde toplanıp imece usulüyle kestiği şehriyelerin karıştığı bulgur pilavını canım çok çekiyor ama marketten aldığımız şehriyenin katıldığı bulgur pilavını yerken de mutluyum.

Tüm mahallelinin toplanıp birlikte sıktığı, birlikte kuruttuğu salçayı her zaman ararım ama hazır salçaların katıldığı yemekleri Kemal´i afiyetle yerken de mutluyum.

Tabii ki mutluluk sadece mideye indirdiğiniz yemeklerle edinilmez.

Miksi  Rezzukların, Hafız Abdelerin, Kermo Zeyidlerin, İsmail Melle refiklerin icra ettiği eşsiz müziği her zaman arıyoruz ama dost meclislerinde onları kasetten de olsa Mardin´de dinlediğimizde yine mutluyuz.

Kaybettiğimiz yakınlarımızı ve sevdiklerimizi her zaman ararız, onları hep özleriz ama belli günlerde canımızın her istediğinde ziyaret ettiğimizde mutlu olabiliyoruz.

Zaten çok küçük şeylerden bile mutlu olabilecek kadar gönlü açık her Mardinlinin tüm mutluluklara layık olduğunu düşünüyorum.

Bütün bunlarla birlikte "sahip olduğun mutluluk sana yeterli mi" diye soracak olanınız olursa " siz değerli dostlarım ve ailemizi bölük pörçük ederek her bir tarafa dağılan akrabalarının tümünü bir arada, Mardin´de görmek beni en çok mutlu eden unsur olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI